2014. ápr. 2.

gyógyírGYÓGYÍR CSEREPES KEZEKRE (kínai tanmese)
Song tartományban lakott egy mosodás, aki csodálatos hatású gyógyírt kevert ki, amellyel a kicserepesedett kezét rendbe hozta. Ez a család nemzedékeken át ruhamosásból élt. Egy ember tudomást szerzett a kenőcsről, s száz aranyat kínált a receptjéért.

- Több nemzedék óta mosásból tartjuk el magunkat - mondta egyikük, amikor a család megvitatta a javaslatot -, de sohasem kerestünk egy-két aranynál többet. Most száz aranyat kapnánk, ha eladnánk a receptet. Jobban járunk, ha eladjuk.


Az ember, aki a receptet megvásárolta, elment és felajánlotta a receptet Wu hercegének, aki az ajándék fejében kinevezte tábornokká.
Nem sokkal ezután Yue tartomány nagy sereggel támadt Wu tartományra
Az új tábornok csapatai hatalmas támadást indítottak a tengeren Yue hadai ellen, és teljesen megsemmisítették az ellenséget. A herceg az új tábornokot nemesi rangra emelte, hűbérbirtokot adományozott neki.
Ugyanaz a kenőcs, amely addig csak a mosodások kezét gyógyította, másnak előléptetést és földbirtokot szerzett
Minden attól függ, milyen célra használjuk fel a dolgokat.
(Terebess Zhuang Zi)

Talán még ez az egyik legjobb tanmese, amit életemben olvastam. De azért a azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ez a kenőcs a mosodásnak is szerencsét hozott. A dolgokat mindig a lehetőségek függvényében is látni kell. Ezt sokszor elfelejtik kiemelni.
A mosodásnak ez az ajánlat volt a legjobb és egyben az egyetlen lehetősége, hogy egy nagyobb összeghez jusson. Hiszen ő sohasem kerülhetett volna Wu herceg elé.

Next
Újabb bejegyzés
Previous
This is the last post.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése