2015. máj. 12.

TÚL SOK ÖSVÉNY
Yang Zi mester szomszédjának elkóborolt a báránya, kiküldte hát összes emberét a bárány keresésére, és megkérte Yang Zi szolgáját, tartson ő is velük.
– Micsoda! – rikácsolt Yang Zi. – Ennyi emberre van szükséged, hogy megkeress egy bárányt?
– De hisz annyi ösvény van itt, ki tudja, merre ment – magyarázkodott a szomszéd.
Amikor a szolga visszatért, Yang Zi megkérdezte:
– No, megtaláltátok a bárányt?

Túl sok az ösvény. Foto:img2.indafoto.hu/
A szolga azt felelte, nem. Akkor Yang Zi megkérdezte, hogyhogy nem tudták megtalálni.
– Túl sok az ösvény – felelte a szolga. – Egyik ösvény beletorkollik a másikba, nem tudtuk eldönteni, melyiket válasszuk, így aztán visszafordultunk.
Yang Zi gondolkodóba esett Hosszú ideig nem szólt semmit, egész nap el se mosolyodott
Tanítványait meglepte a viselkedése.
– Egyetlen bárány nem a világ – vigasztalták mesterüket –, meg aztán nem is a tiéd volt Miért lettél hát ilyen szótlan és komor?
Yang Zi nem válaszolt, és tanítványai tanácstalanok voltak. Egyikük, Mengsheng Yang megpróbálta kifejteni, mi játszódhat le a mesterben.
Ha túl sok az ösvény – mondaná a mester –, az ember nem találja meg az elkóborolt bárányt Ha egy tanítványnak túl szerteágazó az érdeklődése, elaprózza az idejét. Minden tudás ugyanazon forrásból ered, de a tudáshoz sokféle módon lehet eljutni. Ha tévútra lépsz, csak úgy kerülhetsz a helyes ösvényre, ha visszatérsz a kiindulóponthoz, az igazság forrásához. Mivel Yang Zi tanítványa vagy, tőle akarod megszerezni a tudást, add neki át magad teljes mértékben, különben soha nem fogod megérteni a mestert.
Lie Zi

Tanulság:
Ne akarj mindent tudni! Ne akarj mindenben tökéletes lenni! Válaszd ki magadnak azt, amit szívesen és örömmel csinálsz. Igyekezz, hogy abban a témában Te legyél a legjobb. De ha a legjobb nem lehetsz, akkor legalább jó legyél benne.
A "mindenből egy kicsi", eredménytelenséghez vezet. Eltévedsz az ösvények között!

Ez a tanmese a legtöbb ezoterikus oldalon megtalálható, nem véletlenül. Hiszen oly sok mindent szeretnénk elérni. Szeretnénk MINDENBEN a legjobbak lenni. De ez lehetetlen! A mester ezt igyekszik megvilágítani, megtanítani nekünk.
Forrása: LieZi eredeti nevén Zhuangzi, aki több taoista művet írt.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése